© unica
Université Côte d’Azur (UCA)

Université Côte d’Azur (UCA)

Université Côte d’Azur (UCA)

Представление

Université Côte d'Azur е наскоро създаден клъстер от висши учебни заведения на Френската Ривиера, който обединява основните играчи във висшето образование и научните изследвания в региона. Université Côte d'Azur има за цел да разработи нов модел от 21-ви век за френските университети, основан на нови взаимодействия между дисциплини, нова форма на координация между научните изследвания, преподаването и иновациите и силни партньорства с частния сектор и местните власти. През януари 2016 г. Université Côte d'Azur спечели престижната награда "IDEX" от френското правителство за своя проект UCAJEDI, поставяйки го сред 10-те най-добри всеобхватни университета от световна класа във Франция.

Университетът на 21 век

Université Côte d'Azur се състои от 13 изключителни институции, работещи заедно като ЕДИН УНИВЕРСИТЕТ. Ние предизвикваме себе си по всички начини. Разбиваме бариерите в почти всяка област. Преминаваме границите. Ние търсим най-доброто от всички нас, най-доброто от вас, за да направим нашия свят по-добър.

По този начин обхватът на UCA обединява всички публични и частни организации за висше образование и изследвания, добре известни и видими на международната сцена, които присъстват на Кот д'Азур. Иновативният характер на неговите отличителни практики на сътрудничество ще създаде самоорганизиращи се условия за високи постижения; ще стимулира появата на бъдеща наука, обучение и иновации.

 • Université Nice Sophia Antipolis (UNS), интензивно изследване, присъства във всички международни класации;
 • Два национални изследователски органа: CNRS и Inria, съответно мултидисциплинарни и емблематични в цифровите науки;
 • Друга звезда, която се присъединява към клъстера на UCA, е обсерваторията Côte d'Azur (OCA). С около 450 служители, разположени на четири обекта (Mont Gros и Valrose в Ница, София Антиполис и обсерваторията Plateau de Calern). Проектиран от Чарлз Гарние, OCA има забележително архитектурно и научно наследство, но далеч от поглед към миналото, той остава международно признат център за изследвания в областта на науките за Земята и астрономия консорт с прецизна механика, високопроизводителни изчислителни центрове и виртуални обсерватории.
 • Centre Hospitalier Universitaire (CHU) в Ница, водещ национален център за симулация и иновации в хематологията, биологичните ресурси и терапиите, който поставя основни учени рамо до рамо с медицински изследователи и инженери;
 • EDHEC и SKEMA, две изключителни бизнес училища, присъстващи във всички международни класации; наличието на две бизнес училища, присъстващи в световните класации, внася в проекта, в допълнение към техните изследователски и обучителни дейности, култура на осигуряване на качество
 • Консорциум от шест училища по изкуствата, активни на международната сцена, включващи заведения от световна класа, е гаранция за оригиналността на нашата визия и ще повиши креативността на нашия подход. Като цяло всеки от играчите носи уникален принос с висока добавена стойност и ново измерение.
 • Centre National de Création Musicale е един от шестте национални центъра на френското музикално творчество. Неговата мисия е да разпространява и популяризира репертоара на съвременната музика, като разгръща дейността си главно в четири оси: производство, излъчване, обучение и изследвания.
 • Ecole Nationale Supérieure d'Art Villa Arson, това е уникална национална институция, посветена на съвременното изкуство. Той обединява в едно място училище по изкуства, арт център, резиденция на художници и специализирана библиотека. Сградата е включена в списъка на Patrimoine du XXe siècle
 • Училището за устойчив дизайн (SDS), оформящо бъдещето, с отговорен фокус върху 4-те стълба на устойчивото развитие чрез нови и креативни методи на обучение в партньорство с индустрията.
 • Ecole Supérieure de Danse de Cannes Rosella Hightower, От създаването си през 1961 г. Ecole Superieure de Danse de Cannes Rosella Hightower се превърна в едно от водещите в света професионални танцови училища по отношение на класически балет, съвременен танц и джаз обучение. Партньорствата на ESDC с професионални танцови компании, сред които Les Ballets de Monte-Carlo или международни конкурси като Le Prix de Lausanne.
 • Conservatoire National à Rayonnement Régional de Nice (CNRR). От 1957 г. насам Консерваторията е обслужила повече от 50 000 студенти от над 50 различни страни и е посрещнала поредица от велики музиканти, било като студенти, или като преподаватели от цял свят.


Амбициите на UCA

Проучвайте, създавайте, иновирайте

Université Côte d'Azur е създаден през 2015 г., за да вдъхне живот на колективната амбиция на основните играчи във висшето образование и научните изследвания на Френската Ривиера. Като клъстер за висше образование, който включва голям изследователски университет, множество изследователски агенции и лаборатории от най-високо ниво, елитни бизнес училища и група от международно признати училища за изкуство и дизайн, UCA е в добра позиция да предостави мултидисциплинарни, креативни решения на сложни предизвикателства породени от един бързо променящ се свят.

Основавайки се на богатата история на Френската Ривиера като център на артистични и технологични иновации и като дом на най-големия технологичен парк в Европа (София Антиполис), нашата визия се основава на научни и образователни постижения, силен международен фокус, дълбоки връзки с местните промишлени и правителствени партньори и решителна трансдисциплинарна перспектива. Нашите изследователски и образователни програми са плод на декомпартментализирани взаимодействия между дисциплини, включване на човешки, артистични и управленски измерения в нашите проекти и строга основа, базирана на количествени, цифрови и базирани на данни подходи.

Като признание за нашата амбициозна програма и научни постижения, през януари 2016 г. UCA беше удостоен с престижната награда „IDEX“ (Инициатива за високи постижения) от френското правителство, поставяйки UCA сред малка група високопоставени френски университети от световна класа и осигуряване на дарение, което да ни помогне да постигнем целта си да трансформираме нашия университет и нашия регион. Наскоро спечелихме и редица други големи национални награди в подкрепа на нашите дейности, по-специално в продължаващото образование, бакалавърското и висшето образование и предприемачеството.

С над 20% от нашите преподаватели и студенти, идващи от чужбина, UCA е силно обърнат към външния свят, аспект, който непрекъснато се засилва със създаването на елитни международни партньорства и разработването на нови международни образователни програми, които ще се преподават изцяло в Английски. Създадени са и нови услуги, които да помогнат за привличането на международни изследователи и студенти и да им позволят да се установят в региона, както и да помогнат на университетските преподаватели да публикуват своите изследвания в най-добрите международни списания.

UCA също работи за развиване на предприемачески и бизнес умения сред своите изследователи и студенти. Редица нови програми имат за цел да вдъхновят предприемаческия дух у учениците на всички нива и да им дадат инструментите, необходими за постигане на мечтите им. Университетските изследователи и идеи също са в основата на много компании в региона, независимо дали са базирани на университетски изследвания или са основани от член на университета.

И накрая, UCA се стреми да бъде катализатор, който ще трансформира региона на Лазурния бряг, като допринася за неговия растеж чрез предоставяне на решения на бизнес проблеми чрез консултантска дейност, продължаващо обучение и чрез лицензиране на открития на нови и съществуващи компании. Постоянният обмен на идеи между университета и региона е важен фактор за неговия растеж и успех. Голяма част от водещите изследвания на UCA могат да бъдат превърнати в решения, продукти и компании, които ще бъдат от полза както за обществото, така и за икономиката.

Местоположения

 • Nice

  Nice, Франция

 • Cannes

  230 Av. Francis Tonner, 06150, Cannes

  • Grasse

   4, traverse Dupont, 06130, Grasse

   • Biot

    ISA INSTITUTE 400 route des chappes, 06903, Biot

    Въпроси