Keystone logo
Норвегия

Проучване MBA в Норвегия 2024

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  546
 • Дял на комуналните услуги

  64
 • Абонамент за интернет

  48
 • Местен транспорт

  68

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  11
 • Билет за кино

  13
 • Чаша местна бира

  9

Изисквания за виза

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Студентска виза (разрешение за пребиваване на студент)

Цена и валута

USD 650

Таксата за обработка на норвежка студентска виза е около 650 щатски долара. Таксата може да подлежи на промяна.

Кой може да кандидатства за виза?

Ако идвате от една от скандинавските страни (Швеция, Финландия, Дания, Исландия), няма да се налага да кандидатствате за разрешение за пребиваване. Въпреки това, ако планирате да учите в Норвегия за повече от шест месеца, трябва да се явите в данъчна служба в Норвегия за проверка на личната карта и да докладвате преместването си в Норвегия.

Ако идвате от държави в зоната на ЕС/ЕИП/ЕАСТ, можете да учите в Норвегия до 90 дни, без да кандидатствате за разрешение за студентско пребиваване. Въпреки това ще трябва да кандидатствате за разрешение за студентско пребиваване за престой над 90 дни, вече в Норвегия.

Ако идвате извън зоната на ЕС/ЕИП/ЕАСТ, трябва да кандидатствате за разрешение за студентско пребиваване, преди да дойдете в Норвегия.

Къде можете да направите заявлението?

Норвежко посолство или консулство

След като получите писмото си за прием, трябва да се свържете с най-близкото норвежко посолство или консулство за информация относно процедурата за кандидатстване за разрешение за обучение и да кандидатствате от вашата страна на произход.

Докато някои кандидати могат да кандидатстват онлайн от Норвегия или чрез норвежко посолство, повечето студенти ще трябва да подадат формуляр за кандидатстване на хартиен носител до най-близкото норвежко посолство или консулство.

Уебсайт:

Как да направите заявлението?

Когато подадете формуляра за кандидатстване за разрешение за студентско пребиваване, трябва да предоставите и паспорта си, заедно с друга необходима документация. Ще трябва да изпратите:

 • Доказателство за прием в одобрена програма за редовно обучение
 • Попълнен формуляр за кандидатстване
 • Разписка за платена такса за кандидатстване
 • Две скорошни снимки с паспортен размер на бял фон
 • Доказателства за достатъчно финансови средства за целия период на обучение, включително средства за подпомагане на всяко придружаващо семейство, които трябва да бъдат в норвежка банкова сметка (може да е трудно да отворите сметка в норвежка банка без норвежки личен номер, така че можете обикновено депозирайте необходимата сума в сметка, открита от вашето учебно заведение). Трябва да докажете, че имате достъп до 116 369 норвежки крони за всяка академична година (10 месеца), което е приблизително 14 350 щатски долара. Ако престоят е финансиран чрез стипендии, студентски заеми или друго публично финансиране от родната страна, валидна документация трябва да придружава заявлението.
 • Доказателство, че имате къде да живеете (като къща, апартамент, легло или стая в общежитие)
 • Доказателство, че ще напуснете Норвегия, когато изтече разрешението ви за пребиваване (обикновено под формата на двупосочен билет)
 • Попълнен и подписан контролен списък с документи на UDI (Норвежка дирекция по имиграция), който трябва да разпечатате и предадете заедно с другите си документи

Кога трябва да кандидатствате?

Времето за обработка на разрешенията за пребиваване на студенти ще варира и може да отнеме около два месеца, затова е препоръчително да кандидатствате веднага щом имате възможност.

Продължителността на вашата студентска виза зависи от продължителността на вашата учебна програма. Вашето разрешение за студентско пребиваване може да бъде подновено чрез онлайн портала за кандидатстване в Норвегия поне един месец преди датата на изтичане. За да подновите разрешението си за работа, трябва да се свържете отделно с UDI и да представите доказателство, че сте постигнали задоволителен напредък в обучението си в Норвегия.

Време за обработка

2 Months

Възможности за работа

Когато получите разрешение за студентско пребиваване в Норвегия, вие също така получавате разрешение да работите на непълен работен ден до 20 часа всяка седмица, докато учите, и на пълен работен ден по време на университетските ваканции.

Можете също така да кандидатствате за разрешение за работа на пълен работен ден за ограничен период, ако можете да докажете, че работата е подходяща за вашето образование или че е необходима за приемане за продължаване на вашето образование в рамките на същата програма – трябва да имате конкретна оферта на заетостта в това отношение.

Часове на седмица

20

Защо имате нужда от този вид виза?

Вашата молба за виза може да бъде отхвърлена, ако не можете да представите доказателство за необходимите средства или ако предоставите неверни или непълни документи.